Binecuvântare și lumină în inimile bunicilor

Viața parohiei Aprilie 25, 2013

          În duminica Sfintei Maria Ecipteanca s-a desfășurat o activitate cultural-religioasă în parohia noastră sub titlul „Suferința-cale spre mântuire” la care s-a prezentat filmul documentar „Deportările din Basarabia” și s-a lansat cartea monahului Moise Iorgovan „Să nu ne răzbunați”, o activitate nu tocmai ușoară într-o parohie de numai 140 de case. Pentru ca numărul de participanți să fie cât mai mare, am invitat în parohia noastră și persoanele asistate de la Centrul Social „Casa Bunicilor” din Roman unde lucrează doamna preoteasă și am rămas surprinși plăcut: aproape toți bunicii împreună cu directorul, contabilul, medicul, asistenții acestui centru, cu familiile lor, rude și prieteni au participat la această manifestare. După prezentarea filmului documentar s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu cu 7 preoți învitați special între care și Pr. Protopop Pavel Postolache de la Pașcani (ulterior s-au alăturat și alții, numărul preoților ajungând la 12). Comitetul parohial s-a străduit să aducă un plus de prezență, pregătind o masă binecuvântată la care au participat toți cei prezenți la manifestare, (ne-am gândit în primul rând la bunicii de la centru care au alocat un fond de doar 8,5 lei pe zi pentru masă, apoi am invitat la masă toți participanții). Despre impresia lăsată am adăugat aici câteva rânduri ale doamnei psiholog la acest centru, peste care vă rog să vă aplecați atenția. 

 Slujba „Sfântului Maslu”, la  Parohia Strunga-  binecuvântare și lumină în inimile „Bunicilor”

Penultima duminică din Postul Paștelui- 21 aprilie 2013, o zi însemnată pentru Biserica Ortodoxă, în care creștinii au ascultat Predica la Duminica Sfintei Maria Egipteanca- a fost o adevărată binecuvântare pentru bunicii de la Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice „Casa Bunicilor”, din Roman. Deși vântul de primăvară aducea mai degrabă ploaie decât soare, odată cu plecarea celor 13 bunici din Centru, a răsărit soarele. O bucurie de nedescris se citea pe chipul fiecarei persoane, la gândul că va participa la Slujba Sfântului Maslu de la Parohia Strunga, oficiată de către parohul lăcașului de cult, părintele Cristian Tănase. Odată ajunși în localitatea Strunga- o comunitate mică dar cu oameni destoinici, ținând cont de curățenia care se observa la tot pasul-vârstnicii de la Casa Bunicilor au pășit cu emoție în Biserică. Încă de la intrare, părintele Cristian ne-a întâmpinat cu blândețe și bucurie. În Sfânta Biserică, fiecare suflet și-a găsit binemeritatul loc, fiecare colțișor fiind încărcat de Harul Mâinii Divine. Pictată cu un real simț al esteticii, rod al binecuvântării, Biserica din Strunga, cu hramul „Pogorârii Sfântului Duh” a devenit dintr-o dată neîncăpătoare pentru creștinii care au pășit cu evlavie în Sfântul lăcaș de cult. Un film documentar a rulat preț de câteva zeci de minute în Sfânta Biserică, semn că părintele paroh s-a gândit la toate. A vrut să aducă momente istorice din bătrâna Basarabie, aproape de comunitatea pe care o păstorește de mai mulți ani, și a reușit. Atenția credincioșilor a fost captată de filmul care a evocat  momente cruciale și atât de emoționante, trăite de basarabenii deportați. Preoții care urmau să oficieze Sfântul Maslu au venit unul câte unul. Deși părintele Cristian își făcea griji că n-or să ajungă toți preoții invitați (după cum chiar el ne-a mărturisit la sfârșitul slujbei ), 12 preoți din parohiile învecinate, din județele Iași, Botoșani au poposit în Sfântul Lăcaș de Cult.

 

 O slujbă cum rar ne-a fost dat să ascultăm a ajuns la inima fiecărui credincios. După fiecare  Sfântă Evanghelie, preoții i-au uns pe credincioși cu ulei sfințit. Protopopul de Pașcani, părintele Pavel Postolache a „aprins candela” în inimile tuturor credincioșilor care au participat la Slujba Sfântului Maslu, luminându-le sufletul și înseninându-le chipurile. Dintr-o dată, vârsta a devenit parcă atemporală, povara anilor, a bolilor și suferințelor a fost parcă îndepărtată de la cei care au venit să-și mai ostoiească din dureri și din nevoi. Taina Sfântului Maslu a pătruns prin fiecare por al sufletului celor prezenți la slujbă, mărturie în acest sens, stând vorbele bătrânilor care nu mai conteneau să vorbească despre frumusețea și curățenia sufletească, trăită an acele momente unice. Părintele paroh Cristian Tănase, alături de doamna preoteasă, prezbitera Simona care s-a ocupat îndeaproape de bunul mers al acestui eveniment au reușit să aducă pace sufletească și armonie bunicilor, aceste persoane cu....multe amitiri. Ce poate fi mai înălțător decât să aduci bucurie unor oameni pentru care fiecare zi prețuiește poate...o eternitate,  pentru care amintirea acestei zile va dăinui multă vreme de acum înainte.

Cu smerenie, Lăcrămioara Buga. 

24 aprilie, 2013.